İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni Nedir?
İkamet izni, Türkiye'de yabancı olarak kalmanıza izin veren yasal belgedir. Türkiye'de kalmak için olan vizenizin veya yasal kalış sürenizin sona ermeden önce ikamet izni başvurusunda bulunmalısınız. Uluslararası Kabul Ofisi, ikamet izni kartı başvurusunda size rehberlik etmekten memnuniyet duyar; lütfen bu süreçlerin takibi ve sürelerin zamanında karşılanması sizin sorumluluğunuzdadır.
Bu kartla, Türkiye'ye vizesiz giriş/çıkış yapabilir, toplu taşıma öğrenci indirim kartlarından faydalanabilir, banka hesabı açabilir, apartman kiralayabilir, faturalarınızı ödeyebilir, telefonunuzu ve Türk sim kartınızı kaydedebilirsiniz.
Öğrenci İkamet İzni İçin Önemli Uyarı
İkamet izni başvurusunda bulunmak için, başvurunuz işlenirken Türkiye'de bulunmanız gerekmektedir.
Eğer ilk kez bir ikamet izni kartı başvurusuysa:
- Vizesiz olarak Türkiye'ye geldiyseniz, Türkiye'de ikamet izni olmadan 90 günden fazla kalamazsınız. Eğer kalırsanız, Türkiye'den ayrılmanız ve Türkiye sınırında kalış sürenize bağlı olarak ceza ödemeniz istenir ve başka bir 90 gün için geri dönemezsiniz. Türkiye'ye varışınızdan sonra bir ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
- Eğer vize ile Türkiye'ye geldiyseniz, vizenizin izin verdiği süreden fazla ikamet izni olmadan Türkiye'de kalamazsınız, 30, 60, 90 gün. Eğer kalırsanız, Türkiye'den ayrılmanız ve Türkiye sınırında kalış sürenize bağlı olarak ceza ödemeniz istenir ve Türkiye'ye tekrar gelmek için yeni bir vize almanız gerekir.
İkamet izni kartınızın uzatılması için başvuruyorsanız, kartınızın son kullanma tarihinden 60 gün önce uzatma başvurusunda bulunmalısınız.
İkamet izni kartınızın son kullanma tarihini her zaman kontrol etmeniz ve farkında olmanız çok önemlidir. Kartınızın son kullanma tarihinden önce başvuruda bulunmak çok önemlidir. Aksi halde, Türkiye'den ayrılmanız, Türkiye sınırında kalış sürenize bağlı olarak ceza ödemeniz istenir ve 90 gün için geri dönemezsiniz.
İkamet izni kartlarının, Göç İdaresi'ne sunulduktan sonra 1,5 ila 3 ay arasında gönderiliyor. Uluslararası Ofis, Göç İdaresi tarafından verilen bir randevu ile haftada bir kez belgeleri sunar.
İkamet İzni Başvuru Süreci
- İlk Adım: İlk olarak Uluslararası Ofis ile iletişime geçmelisiniz; sağlık sigortası ve ikamet izni başvuru formu konusunda size yardımcı olacağız. Sonrasında aşağıdaki bilgileri takip edin:
- İkinci Adım: Öğrenci parmak izini vermeye Göç İdaresi'ne gidecek.
- Üçüncü Adım: Ikamet izni için sunmanız gereken belgeleri toplamak için, İnt. Ofis'in size e-posta yoluyla rehberlik ettiği adımları takip edin.
Eğer programınızdan mezun olacaksanız, üniversitenin mezuniyet tarihini duyurduğu tarihte kısa süreli ikamet izni kartı için başvurmalısınız. DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN KISA SÜRELİ İKAMET İZNİ BAŞVURUSU hakkında Uluslararası Ofis ile iletişime geçebilirsiniz.